Ugrás a fő tartalomra

Pénteki Filmmustra - The DUFF

Sziasztok!

Nagy kérdés minden könyvmolynál, hogy könyv vagy film?
Erre mindenkinél más a válasz. Ki jobban szereti ezt, ki azt, ki előbb szeret olvasni, kit hamarabb megfognak az események három dimenzióban.

A The DUFF című film, amelyet Kody Keplinger azonos című regénye alapján vittek filmvászonra, maga az írónő szerint is eltér a könyvtől, mégis lelkes, hiszen a történet mondanivalója, részben, de megmaradt.

Bianca (Mae Whitman) egy elégedett végzős középisko-lás, akinek világa darabokra hullik, amikor megtudja, hogy a diákok úgy tekintenek rá, mint "a DUFF"-ja (azaz Kijelölt Csúnya Kövér Barát) a csinosabb, népszerűbb barátnőinek (Skyler Samuels és Bianca Santos). Ekkor kedvenc tanárának (Ken Jeong) óvatosságra intő szavai ellenére megkéri Wesley-t (Robbie Amell), a dörzsölt, sármos sportolót, hogy segítsen neki levetkőznie a ráag-gatott, megalázó címet, s hogy meghódíthassa Tobyt (Nick Eversman), akiért titkon régóta rajong. Miközben Bianca elszántan küzd DUFF-sága ellen és Tobyért, egyre közelebb kerül a menők világában élő, egykori barátjához, Wesley-hez, aki egyre szimpatikusabbá vá-lik a szemében. Persze ehhez még Madisonnak (Bella Thorne), az iskola méhkirálynőjének is lesz hozzáfűzni-valója…

A filmet még februárban mutatták be az amerikai nagyközönségnek, de sajnos hozzánk, magyarokhoz nem ért el, és az igazat megvallva kevés esélyt látok rá, hogy valaha is, akárcsak feliratos változatú DVD formában, de megjelenik a hazai piacon. :(
A könyv viszont december óta magyarul is elolvasható a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából. Szívből ajánlom mindenkinek, aki kicsit is át tudja érezni a mellőzött iskolás lányok helyzetét és érzéseit. Ahogyan a nálam ugyancsak maximális pontszámot kapott filmes adaptációt is ajánlom megnézésre, annyi óvva intéssel (amit határozottan kérek komolyan venni!), hogy aki már olvasta a könyvet, az ne várja vissza a vásznon teljesen ugyanazt a történetet, mert akkor biztosan csalódni fog. Aki pedig előbb nézné meg, ha jó, ha nem véleménnyel lesz róla, ne ítélje meg rögvest a könyvet, mert egy mondhatni, teljesen más kategória!
Csak, hogy két, lényegbeli eltérést említsek: a Bella Thorne által alakított Madison karaktere a filmmel ellentétben a könyvben nem szerepel. Illetve a film PG-13-as besorolást kapott (nálunk ez a 12-es korhatáros jelzésnek felel meg), amire a minél szélesebb közönséghez való eljutás miatt volt szükség, ellentétben a könyvvel, amelyben Bianca és Wesley között igencsak szikrázik a levegő, és működik a kémia – már ha értitek, mire gondolok. ;)

Tehát filmnézésre és olvasásra fel! :)


Kody Keplinger: The DUFF – A pótkerék


A tizenhét éves Bianca Piper cinikus, hűséges, és még véletlenül sem gondolja azt, hogy ő lenne a legszebb a barátnői között. Arról nem is beszélve, hogy okosabb annál, mint hogy elkábítsák az iskolai nőcsábász, Wesley Rush szavai.
Ami azt illeti, Bianca kifejezetten gyűlöli ezt a srácot.
Amikor pedig Wesley Duffnak, azaz dagadt, undi, fárasztó fruskának nevezi őt, egyszerűen ráborítja a kóláját.
Ám Bianca élete otthon sem éppen tökéletes, így figye-lemelterelésre van szüksége. Azon kapja magát, hogy megcsókolja Wesleyt. És ami a legrosszabb, még élvezi is. Hogy elszabaduljon a mindennapok poklából, beleveti magát a fiúval egy titkos „ellenségek extrákkal” kapcso-latba.
És ez egészen addig működik is, amíg ki nem csúsznak a dolgok az irányítása alól: kiderül, hogy Wesley nem is olyan rossz hallgatóság, ráadásul az ő élete is elég kiábrándító. Bianca elborzadva veszi észre, hogy kezd beleszeretni abba a srácba, akiről úgy gondolta, mindenkinél jobban utálja.




Designated Ugly Fat Friend

Majd’ elfelejtettem…

Mint említettem, ennek a történetnek fontos mondanivalója is akad. A DUFF, mint jelző, nem kinézetet takar, inkább egy állapotot. Egy társadalmi hierarchia besorolásának megnevezése, egy nem túl kedves megítélés. Ugyanis DUFF az a személy, akivel a másik nem képviselői jókat dumálnak és ökörködnek, de randira vagy komolyabb kapcsolatra a társadalmi ranglétrán fentebb állókat választják. Az előítélet világszerte komoly probléma, a belőlük fakadó nehézségek: megalázás, kirekesztés és a többi, pedig még súlyosabb.

Persze előítélet ide vagy oda, lehetőség mindig van, hogy mindenki megélje a saját tündérmeséjét. ;)





 ~ Yuri

Megjegyzések