Ugrás a fő tartalomra

Pénteki Filmmustra - Eleven testek

Sziasztok!

Most péntekre az Eleven testek című filmadaptációt választottam, noha nem friss bemutatású filmről van szó, de miután nemrégiben közzétette a Twitteren a mű írója, Isaac Marion, hogy hosszú várakozás után végre elkészült a Warm Bodies, azaz az Eleven testek könyv folytatásával, ami a The Living (Az élők) címet kapta, úgy gondoltam, megérdemel egy kis újbóli figyelmet. :)

Amikor 2013 áprilisában bemutatták a hazai mozikban az Eleven testeket, elsők között néztem meg és egyenesen oda voltam érte. Egy amerikai horror-vígjáték, amiben a zombik nem félelmetes vérengző vadak, akiktől csak undorodni és borzongani lehet, hanem érző, szeretnivaló „emberek”, akik ráadásul képesek a romantikára, az engem egész egyszerűen lenyűgözött és megfogott. Természetesen azonnal be is szereztem a filmmel egyidejűleg magyarul is kiadott könyvet, noha azóta már akár 999 Ft-ért is hozzá juthatunk egy-egy jobb akció alkalmával.


R (Nicholas Hoult), egy érző, magányos zombi kinek szívét a bájos, és nagyon is élő Julie (Teresa Palmer) ejti rabul. R ahelyett, hogy Julie agyát falná fel inkább megmenti a fiatal lányt éhező zombi társaitól. R, nor-mális zombihoz híven, nem emlékszik semmire korábbi életéből, hogy ki is volt valójában, és már beszélni se nagyon tud, csak néhány szót képes kihörögni magá-ból. De R-ben azért ennél sokkal több lakozik: bár pul-zusa nincs, de tele van álmokkal, vágyakkal. Mikor egy titokzatos vírus ütötte fel fejét a Földön, elpusztította a civilizációt, és a fertőzötteket vérszomjas emberevőkké változtatta, így lett a fiatal srácból is zombi. Csak né-hány ember maradt, akik egykori szeretteiktől rettegve élnek, hogy mikor is jön el értük az eleven testekre éhezők csapata. Julie R-rel való találkozása után apjá-hoz (John Malkovich), a kegyetlen zombi vadászhoz siet, hogy elújságolja neki a nagy hírt: találkozott egy olyan sráccal, aki nem csak egy csoszogó, üres tekintetű zombi, hanem valami más. De az élő halottaktól rettegő embereket nehéz meggyőzni bármiről is. A háború elkezdődik élők és holtak között, veszélybe sodorva a fiatal szerelmesek jövőjét. Pedig abban a pillanatban minden egy csapásra megváltozott, mikor R, az egziszten-ciális válságban lévő zombi srác szíve megdobbant, és hideg testét a szerelem felhevítette. Olyasmi történt vele, ami talán az egész emberiséget megmenthetné mert ez a szerelem nem egy halott ügy.

A filmvásznon olyan színészekkel találkozhatunk, mint az apa bőrébe bújt John Malkovich, aki már önmagában garancia lehet a jó szórakozásra. Vagy a főhőst, R-t alakító Nicholas Houlttal, akit egész fiatalon ismerhettünk meg Hugh Grant oldalán, A fiúról című filmben, majd később az X-Menben láthattunk viszont, mint Beast/Bestia. Illetve a másik két főszereplővel, a Julie-t megszemélyesítő Teresa Palmerrel (Szerelem és becsület), és a másik zombit, M-t megformáló Rob Corddryval (Végjáték).


Isaac Marion: Eleven testek


R egy fiatal férfi. Éppen egzisztenciális válságban van – ő egy zombi. Keresztülverekszi magát a háborúban meg-semmisült, összeomlott Amerikán, és az eszüket vesztett, éhes társai között mégis valami többre vágyik, mint vér és agyvelő. A többiekkel ellentétben ő tud beszélni – néhány felmordult szótagot ugyan, de a belső élete csupa mélység, csupa csoda és vágy. Nincsenek emlékei, nincsen szemé-lyisége, nincs pulzusa sem, de vannak álmai.
Ijesztő, vicces, és meglepően szívbemarkoló. Az Eleven testek arról szól, milyen élni, hogy milyen meghalni, és arról, hogy milyen az elmosódott határ a kettő között.



Nos, ahogy kedvenc kritikusom azt igazán jól megfogalmazta (Szirmai Gergely a Hollywood Hírügynökség videóbloggere), ez a történet egy nagyon jól megírt műfajparó-dia. Ami szerint (ezt kapjátok ki!) a zombiság ellenszere a Szerelem! :D
És ha ez még nem lenne elég meggyőző, a lányt Julie-nak, míg a zombi srácot R-nek hívják – hahó, Rómeó és Júlia! Még a tornác jelenet is benne van. :D
Szóval ez a történet nagyon is paródiaszerű, hiszen nem túl burkoltan kineveti a mostani tipikus, klisés tini románc műveket, viszont többek között épp emiatt annyira szerethető az Eleven testek. :)


Ne érezz bűntudatot, ha bizarr mód vonzódni kezdesz egy rothadó zombihoz!



~ Yuri

Megjegyzések