Ugrás a fő tartalomra

Katie McGarry: Crash into You (Pushing the Limits 3.)

Egy lány kitűnő jegyekkel, designer ruhákkal, és tökéletes élettel – ezt várják az emberek Rachel Youngtól. Tehát a magániskolába járó, tizenegyedikes Rachel titkolózik a gazdag szülei és a basáskodó bátyja előtt... és épp most adott hozzá még két dolgot a listához. Az egyik az idegenekkel való autóversenyzés sötét, vidéki utakon a Mustang GT-jével. A másik? A tizenhét éves Isaiah Walker – a srác, akivel még beszélnie sem kellene. De amikor a lelencgyerek a tetoválásaival és az intenzív ezüstszürke szemeivel a megmentésére siet, Rachel nem tudja őt kiverni a fejéből.

Isaiah-nak is vannak titkai. Arról, hogy hol él, és hogy hogyan érez igazából Rachel iránt. Az utolsó dolog, amire szüksége van az, hogy összegabalyodjon egy gazdag csajjal, aki a déli oldal nyomornegyedébe akar látogatni egy kis kedvtelésért – nem számít, milyen angyalian is néz ki.

De amikor az utcai versenyzés iránti rajongásuk mindkettőjük életét veszélybe sodorja, hat hetet kapnak, hogy találjanak egy kiutat. Hat hetet, hogy felfedezzék, milyen messzire képesek elmenni azért, hogy megmentsék egymást.

~°♥°~

Véleményem:

Tavaly nyáron találkoztam először Katie McGarry nevével. Akkor döntöttem el, hogy itt az ideje elkezdenem angolul is olvasni, és kiindulópontnak valami könnyed nyelvezetű, de érdekes történetet kerestem. Így bukkantam rá Noah és Echo történetére. És mit is mondhatnék? Lebilincselt, megdöbbentett, megsiratott, megnevettetett, és az összes létező érzelem legszínesebb skáláját produkáltam olvasás közben, és még jóval utána is. És ebben a regényben ismertem meg Isaiah Walkert, aki rögtön belopta magát a szívembe az összes tetkójával, és a fasza-gyerek-vagyok-aki-szétver-mindenkit-aki-cseszekedik-a-barátaimmal hozzáállásával.

Isaiah-nak nem volt könnyű élete. Nem tudja, ki az apja, az anyja börtönben van, ő pedig egy nevelőcsaládnál lakik, akik kevésbé már nem is foglalkozhatnának vele. És ez így meg is felel neki. Egészen addig, amíg... össze nem törik a szíve. És akkor Noah-val óriási lépést tesznek előre az önállóvá válás útján. Noah-t leszámítva, Isaiah-t egész életében mindenki cserbenhagyta. Az anyja, a lány, akit szeretett… soha nem volt az életében egyetlen biztos pont sem. Éppen ezért kívülről keménynek mutatja magát, de belülről igazából egy csupa szív fiú, aki vágyik arra, hogy önmagáért szeressék őt, hogy kelljen valakinek, és ő is gondoskodhasson valakiről.

„- Amikor veled vagyok, a múltam csupán egy rossz álomnak tűnik. – mondja. – Már több százszor ültem ezen a hegyen, és hozzászoktam, hogy figyeljem a fényeket, amik azokat a helyeket jelképezik, ahol nem akartak engem, ahová soha nem tartoztam. Most, amikor nem vagy velem, keletre nézek, és tudom, hogy az egyik fény hozzád tartozik, és már nem érzem többé magányosnak magamat.”

Oh, és azt említettem már, hogy a srác zseniálisan bánik a kocsikkal, és él-hal a versenyzésért? Pont egy ilyen utcai versenyen ismerkedik meg a főhősnőnkkel, Rachel Younggal.

„Bassza meg. Isten létezik, és egy angyalt küldött egy fehér Mustangban, hogy ezt bizonyítsa.”

Rachel a teljes ellentéte Isaiah-nak. A város leggazdagabb részéről származik, puccos magániskolába jár, drága ruhákat hord, és látszólag mindene megvan, amit csak egy lány akarhat. De belülről fuldoklik a családjában.

„Az elmém kitisztul, amikor a volán mögé ülök, és van valami a motor hangjában, amikor sebességbe teszem a kocsit. Miközben nyomom a gázt, olyan… erőteljesnek és hatalmasnak érzem magamat.
Nincsenek félelmek. Nincs émelygés. Nincs egyetlen bosszantó báty sem, aki folyton körülöttem főnökösködik. Nincsenek szülők, akiket le kell nyűgöznöm.
Csak én vagyok, a gázpedál, és előttem a nyílt út.”

Rachel nem akar mást, csak azt, hogy végre valakinek ő legyen az első választása. Nyomasztja a tudat, hogy ő csak azért élhet, mert az anyja vele akarja helyettesíteni halott nővérét. És valami kifacsart bűntudattól, és felelősségérzettől vezérelve, Rachel megtesz mindent, hogy olyanná váljon, amilyen igazából soha nem lehet. Még a nyilvános szereplést is vállalja, pedig fizikálisan rosszul van a dologtól. Életének egyetlen apró szegmensében ura csak önmagának, és az a kocsik, és a sebesség iránti szeretete. Így ismerkedik meg Isaiah-val, és ekkor kezdődik el életük legnagyobb és legveszélyesebb kalandja.

A déli oldal utcáin mindenki tisztában van azzal, hogy Eric Hall a király. Vele senki nem szórakozhat büntetés nélkül. Így amikor valaki ellopja tőle a fogadások után összegyűlt pénzt, és Rachelre terelődik a gyanú, Isaiah hajlandó megtenni bármit azért, hogy megvédje a lányt. Hat hetet kapnak Erictől, hogy összeszedjék a lopott pénzt, vagy Rachel szenvedni fog…

Igazából azt szeretem nagyon Katie McGarry-ben, hogy egyetlen mondata sem hagy hidegen. A szavaival mindig eléri, hogy magába szippantson a történet. Olvasás közben végig egy érzelmi hullámvasúton ülök, és a szereplőkkel együtt lélegzem. Egyetlenegy karaktere sem sikkad el, nem olvad bele a háttérbe, mindegyik önálló személyiséggel bír, és mindegyik kivált belőlem valamilyen érzést. Van, aki negatívot, és van, aki pozitívot. És amiért szintén csak dicsérni tudom az írónőt, az az, hogy nagyon reálisan ábrázol mindent. Hitelesek az érzelmi reakciók, a cselekedetek, és a történet végére sem érzem úgy, hogy megfulladok a rózsaszín cukormáztól. Nem javul meg minden kapcsolat egy varázsütésre, és nem tűnnek el hirtelen a szereplők problémái. De mégis megkapjuk a reményt, hogy valami apró változás elindult, ami megváltoztathatja nem csak az ők, de a mi életünket is! Mert igen, azt kell mondanom, McGarry könyvei mindig tanítanak valamit az olvasónak. Valami olyan értéket, amit mindenkinek jól az eszébe kellene vésni, hogy mi ne kövessük el azokat a hibákat, amik valaki életét megkeserítik!

És akkor evezzünk egy kicsit vidámabb vizekre. Egyszerűen nem tudok nem áradozni a legkedvencebb (van egyáltalán ilyen szó? J Ha nincs, akkor most majd divatba hozom… :) :) :) ) kedvenc mellékszereplőmről Loganről, akivel először a Dare You To-ban találkozhattunk, és aki azonnal platói szerelmemmé lépett elő; maga mögé utasítva minden könyves álom pasit; úgyhogy amikor színre lépett a Crash into You-ban, szó szerint körbe-körbe ugráltam örömömben a szobámban (áh, csak egy cseppet néztem ki őrültnek :) ). Ő egy átkozott zseni, aki történetesen baromi jól baseballozik, versengnek érte az egyetemek, rendkívül lojális barát, eszméletlen humora van, és imádja az adrenalin-hajszát, és a képtelenebbnél képtelenebb kihívásokat és fogadásokat. Komolyan, érte bármilyen pasit dobnék, ha felbukkanna a küszöbömön. Team Logan! :) És mivel tényleg abszolút és totálisan odavagyok érte, nem átallottam zaklatni Katie-t, és követelni egy saját történetet neki. És azoknak, akik szintén egy kicsit belezúgtak Loganbe, elárulom, hogy Katie a következő választ adta: Logan neki is az egyik kedvenc karaktere, határozottan van egy története, amit még el kell mesélnie, csak a pontos időpontot nem tudja még. Úgyhogy lehet tűkön ülni, mert előbb utóbb érkezik a kis Einstein története! J Addig is lehet várni a jövő tavaszt, mert akkor jelenik meg Rachel egyik bátyjának, Westnek a története, ami a Take Me On címet viseli.

A Crash into You Young Adult besorolású kortárs regény, de én inkább 16-os karikát tennék rá, mert van néhány igencsak pikáns jelenet benne, illetve olyan témákat boncolgat a regény, amihez kell egy bizonyos értelmi és érzelmi érettség.

Én elsősorban olyanoknak ajánlom a regényt, akik szeretik a tetoválások-és-kemény-külső-mögé-rejtőző-de-igenis-gyengéd-és-törődő srácokat, és az esendő főhősnőket, akiket nem állít az író piedesztálra, és akikből nem csinálnak rinyáló hisztigépet, annak ellenére, hogy az ok meglenne a dologra. Mindenképpen el kell olvasnia ezt a regényt az autóversenyzés szerelmeseinek. És kötelező olvasmány azoknak, akik szeretik a romantikus műfajú regényeket, mert ez egy tökéletes példája a csodálatos, mindent-feláldozok-érted szerelemnek, ami egy életen keresztül veled marad, akárhogyan is alakulnak majd a jövőben a dolgok. Rachel a tökéletes társ Isaiah-nak, és Isaiah a tökéletes társ Rachelnek. Azt hiszem Katie ennél jobb párosítást nem hozhatott volna össze, mert ez a két fiatal annyira összeillik, annyira ösztönzik egymást, hogy jobbá váljanak, hogy egyszerűen csodálatos élmény volt végigkövetni a kapcsolatuk alakulását, és a nehézségeket, amiken át kellett vergődniük, mielőtt elérték volna a boldog befejezésüket.

És eszméletlenül boldog vagyok, amiért a Könyvmolyképző Kiadó megvette a sorozat jogait. Katie regényei megérdemlik, hogy a könyvespolcom VIP szekcióját foglalják el, úgyhogy remélem, minél hamarabb a magaménak tudhatom magyar nyelven is a könyveit.


Idézetek a Crash into You-ból:

„- Nem adhatom neked a világot, Rachel. De neked adok mindent, amim van.”

“- Egy nap csináltatok egy tetoválást érted.
Édesen meleg érzés robban a mellkasomban az áhítattól, hogy megjelölné magát értem.
- Nem kell megtenned.
- De meg fogom. – Ujjaival végigsimítja az arcomat, mire örömmel teli borzongás fut végig a gerincem mentén. – Ez az, amit csinálok. Az összes tetoválásom valamennyi boldog emlékemet jelképezi. És te, Rachel, te vagy a legboldogabb.” 


“- Figyelmen kívül hagyhatsz, Rachel, és megpróbálhatsz barátként kezelni engem, de ezek egyike sem fogja eltörölni a tényt, hogy minden ébren töltött másodpercben arra gondolok, megcsókollak, és hogy éjszakánként arról álmodom, hogy a kezeim a testeden vannak. És pokolira biztos, hogy nem fogja eltörölni azt, hogy halálra vagyok rémülve attól, hogy mennyire kedvellek téged."


Értékelés:

~ Zephyrine

Megjegyzések