Ugrás a fő tartalomra

Pénteki Filmmustra - A szürke 50 árnyalata


A film alapjául szolgáló könyv: E. L. James: A szürke ötven árnyalata (magyarul kiadta az Ulpius-ház kiadó 2012-ben)

A film címe: A szürke ötven árnyalata (Fifty Shades of Grey)

Bemutató dátuma: 2015. február 12.

Rendező: Sam Taylor-Johnson

Forgatókönyvíró: Kelly Marcel, Patrick Marber, Mark Bomback


Szereplők:
Dakota Johnson (Anastasia Steele)
Jamie Dornan (Christian Grey)
Luke Grimes (Elliot Grey)
Jennifer Ehle (Carla May Wilks)
Max Martini (Jason Taylor)
Eloise Mumford (Kate Kavanagh)
Marcia Gay Harden (Dr. Grace Trevelyan Grey)

Ismertető (a port.hu alapján):

A szürke ötven árnyalata a világszerte hatalmas karriert befutott bestseller várva várt filmváltozata. Kiadása óta az Ötven árnyalat trilógiát 51 nyelvre fordították le, és több mint 100 millió példányt adtak el belőle nyomtatott és digitális formában, és ezzel a trilógia bekerült minden idők leggyorsabban legnagyobb példányszámban fogyó könyvei közé.

~°♥°~


Kevés olyan történet van, ami annyira megosztja az embereket, mint a Szürke ötven árnyalata, így nem csoda, hogy szinte futótűzként söpört végig a médiában a hír, hogy bizony vászonra viszik Mr. Grey és Ms. Steele történetét. Míg először csak álhírek és találgatások láttak napvilágot a készülő moziról, addigra a premier dátumához közeledve egyre több kulisszatitokról hullik le a lepel. 

A történet igazából lehetne egy tündérmese is, mert a szegény és esetlen egyetemista lány egy interjú során találkozik a dús gazdag, szőke herceggel, akivel azonnal felélednek a szikrák, majd egymásba gabalyodnak, és boldogan élnek, míg meg nem… Azonban a dolog közelről sem ilyen egyszerű, elég rögös út vezet a boldogságig.

A cselekmény maga nem mondható túlontúl bonyolultnak, lényegében a két főszereplő köré épül, akik közül kiemelkedőbb a férfi főszereplő, Christian Grey karaktere. Ő egy igazi „minden nő álma” típusú pasi, hiszen okos, szexi és dús gazdag. Azonban bármilyen kecsegtetően is hangzik ez, idővel kiderül, hogy a múltja több sötét titkot is rejt, és ha ez még nem lenne elég, ott van a különleges szexuális ízlése, ami a BDSM-ben nyilvánul meg. 

Anastasia Steele már közelről sem ilyen összetett személyiség. Rá leginkább az ártatlanság és a naivitás jellemző, amik alapjába véve nem rossz tulajdonságok, de azért biztos, ami biztos alapon meg van spékelve egy jó nagy adag önbizalomhiánnyal is a karaktere. Sokak számára a történet egyik nagy negatívuma is lehet Ő, a bizonytalansága és a belső harcai miatt, de annyi biztos, hogy fejlődőképes a karaktere.

Valamikor 2014-ben, mikor kiderült, hogy filmet készítenek E.L. James sikerkönyvéből, rengeteg cikk látott napvilágot arról, hogy kiket láthatunk a főszerepekben. Mr. Grey karaktere vívta ki talán a legnagyobb visszhangot a médiában, mert szinte minden ismertebb férfi színész neve szóba került a megformálójaként. A szerepet végül Jamie Dornan, ír származású színész, modell kapta meg. Jamie számos filmben és sorozatban felbukkant már, de az ismeretséget az Egyszer volt, hol nem volt című sorozat hozta meg neki, ahol egyszerre láthatjuk a Vadász és Graham seriffként is. A női főszerepben Melanie Griffith lányát, az amerikai születésű, modell és színésznő, Dakota Johnson-t láthatjuk. Kisebb-nagyobb szerepei nem hoztak akkora áttörést neki, de Anastasia megformálójaként egyből a címlapokra került.

A mellékszerepekben többek között, olyan nevekkel találkozhatunk, mint a BBC-s Büszkeség és Balítélet Elizabeth Bennet-jét alakító Jennifer Ehle, vagy az angol énekesnő, Rita Ora.

Bár a szereposztással a film előzetesen nem lopta be magát a rajongók szívébe, a forgatások mégis elkezdődtek, azonban nem zajlott minden zökkenőmentesen. Több oldalon is olvashattunk róla, hogy a tesztnézők nem érezték a főszereplők között a kémiát, így számos jelenetet újra kellett forgatni. Többször cikkeztek arról is, hogy a Valentin-napi premier veszélybe került az újraforgatás miatt, ám a legújabb felröppenő hír szerint, a könyv egyes erotikus jeleneteit nem teljes valójukban láthatjuk viszont a vásznon. Azonban az előzetesek alapján bőven számíthatunk szenvedélyekben gazdag jelenetekre.

Az alábbiakban megtekinthető egy magyar szinkronos előzetes a filmhez:




A történet egyik fő vonala maga a BDSM, ami egy angol gyűjtőszó, mely magyarul az alábbi fogalmakat jelöli: „kötözés-fegyelmezés, dominancia-alávetettség és szadizmus-mazochizmus”. Az élvezetet vagy nemi élvezetet itt a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete és más hasonló érzelmek irányítják, generálják. Lényegében szexuális élvezet keltését célzó szerepjátékban szélsőségesen elválik az irányító és alárendelt szerep. Két szereplője, az aktív, utasításokat adó úr (dom) vagy úrnő (domina) és a passzív, szenvedő szolga (sub). A film esetében, a szereplők közül Mr. Grey az aktív fél, aki a passzív félnek számító Ana-t bevezeti ezen életstílusba, a Fájdalom Vörös szobájában.

A kíváncsibbak a képre kattintva részletesebben olvashatnak erről az életvitelről.



 A BDSM-ről bővebben

~°♥°~


Néhány érdekesség a filmről:


~ Eredetileg Charlie Hunnam játszotta volna Christian Grey szerepét, de a színésznek elege lett a rajongói tiltakozásokból, így inkább visszamondta a szerepet.

~ A könyv eredetileg egy netes Alkonyat fanfiction volt, amit E.L James álnéven írt.

~ A film zenei albumán The Weeknd neve mellett találkozhatunk, többek között Beyoncé-éval, akinek a Crazy in Love című dalának a feldolgozásából, már hallhattunk részletet a trailerek alatt. A legújabb név a listán az angol énekesnőé, Ellie Goulding-é, akinek a Love me like you do című dalát ide kattintva meghallgathatjátok.




~ Official Outsider

Megjegyzések